3D slikanje zob in škodljivo sevanje

Namen tega članka je povedati in predstaviti rezultate študij o povezavi med izpostavljenostjo 3D slikanja zob in tveganjem sevanja. Za izvedbo tega sistematičnega pregleda smo iskali baze podatkov za članke, objavljene pred 15. decembrom 2016. Ugotovljeno je bilo skupno 2 158 študij, nekaj jih je še potrebno odšteti zaradi podvojenih študij. Dva ocenjevalca sta neodvisno ocenila upravičenost vsake študije. Končnih 21 študij je bilo izbranih po uporabi meril za izključitev. V zvezi z rezultati zdravja je bilo opravljenih 10 študij o možganskih tumorjih, 5 o raku ščitnice, 3 o tumorjih glave in vratu ter 3 v zvezi s sistemskim zdravjem. Nas pa zanima kako je vse to povezano s 3D slikanjem zob. V študijah možganskih tumorjev je bila povezava med zobozdravstveno rentgensko izpostavljenostjo in meningiomom statistično značilna v 5 od 7 študij.

V 4 od 5 študij povezanih s ščitnico, je bila vidna pomembna korelacija z zobozdravstvenimi diagnostičnimi rentgenskimi žarki in sevanjem. V študijah na področju glave in vratu so tumorji vključevali laringealni, parotidni žlezi in rak žlez slinavk. Obstajala je tudi statistično pomembna povezava med rentgenskimi žarki v ustih in rakom žlez slinavke, vendar ne z rakom pri žlezi. Poročali so tudi o zdravstvenih izidih, kot so levkemija, nizka porodna teža, katarakta in karcinomi s palcem. V nekaj študijah, ki so preučevale učinke na zdravje, povezane z izpostavljenostjo zobozdravstvenim rentgenskim žarkom, so bili predlagani možni povzročitelji tveganja za raka ščitnice in 3D slikanjem zob brez uporabe primernih instrumentov. Potrebne so nadaljnje študije z večjo populacijo in možnostjo oblikovanja teh združenj.

Uvod v 3D slikanje zob in problemi raziskave

Zobozdravstvena diagnostika X-žarki so bistveni del zobozdravstvene prakse. Čeprav so se doze sevanja zmanjšale zaradi razvoja digitalnih tehnik, je diagnostično rentgensko slikanje zob še vedno ena najpogostejših vrst radioloških posegov, ki se pogosto izvajajo v zobnih ambulantah za ustne preiskave. Zobne diagnostične rentgenskih žarkov za določene vrste pregledov, vključno z bitewingsi, serijo v ustih in panoramskimi pogledi, so v rabi vseh zobozdravstvenim centrov. Glede na pogostost izpostavljenosti zobozdravstvenim diagnostičnim rentgenskim slikam med življenjsko dobo bi bil celo majhen porast zdravstvenega tveganja pomemben za javno zdravje.

Resultado de imagem para tooth 3d scanning machine

3D slikanje zob in sevanje

Dentalni rentgenski žarki izpostavljajo bolnike relativno nizkim odmerkom. Vendar pa preživeli atomskih bomb pri napadi v Hirošimi dokazujejo povečano tveganje raka zaradi nizkih odmerkov sevanja. Ponavljajoča izpostavljenost lahko poveča tudi tveganje za nastanek raka. Izpostavljenost zobnim rentgenskim žarkom je povezana s potencialnim tveganjem za nastanek raka, kar je bilo ugotovljeno v prejšnjih študijah. 3D slikanje zob je povsem novejše, dodelano in visoko inteligenčno orodje za odkrivanje napak v ustih. Tehnologija je v zadnjih letih toliko napredovala, da je postavila vprašaj sevanja skoraj na ničlo.

Čeprav so številne epidemiološke študije poročale o povezavi med izpostavljenostjo rentgenskim žarkom in tveganjem meningiome, je še vedno sporno, saj so nekatere študije pokazale pomanjkanje povezanosti. Študija meta-analize je predlagala, da ni jasnih dokazov o pomembni povezavi med izpostavljenostjo zobnim diagnostičnim rentgenskim žarkom in tveganjem za razvoj meningiome. Več raziskav je pokazalo povezavo med rentgensko izpostavljenostjo zobozdravnikom in povečanim tveganjem za nastanek možganskega raka, tumor parotidne žleze in raka dojk ter rak ščitnice. Še posebej rak ščitnice je eden najpogostejših rakov na svetu, neželeni učinki zaradi izpostavljenosti zobnim sevanjem pa bodo verjetno prispevali k pojavnosti zaradi lokacije ščitnice. 3D slikanje zob je izredno malo škodljivo in ga je priporočljivo zamenjati s rentgenom.

Želite več podrobnosti?

Oglejte si:

https://rtgstudio.si/

Related Posts