Fitnes pripomočki za fitnes

pripomocki-za-fitnes-2

Izraz fitnes izhaja iz angleške besede fit fitnes,  ki je prevedena v smislu sposobnosti, zmožnosti, telesne pripravljenosti in fizičneo stanje. Od 90-ih let naprej je bil ta izraz uporabljen bolj pogosto, se določite fizično stanje.

V športu fitnes lahko razumemo kot:
-Specifični fitnes, to je zmožnost za opravljanje določene mišične  naloge, ne glede na stanje in sposobnosti subjekta;
-Splošni fitnes, ko se identificira s splošnim zdravjem, je fizično zdravje in oblika telesa.

Fizične aktivnosti se lahko izvajajo v telovadnicah (fitnes centrih) ali na prostem. Vsaka telesna dejavnost, prilagojena značilnostim osebe, je lahko sredstvo za izdelavo fitnesa.

V večini primerov oseba, ki prakticira fitnes, ga v estetske cilje in ne za uspešnost. Lastno fizično stanje pa se lahko preveri, tudi s standardiziranimi objektivnimi dokazi v zvezi z njihovo starostjo in na njihovim spolom. Za dosego slednjega se uporabljajo  številni različni pripomočki za fitnes.

Podrobnosti na http://bodifit.net

Prednosti fitnes naprav pri vadbenih terapijah je, da se posledice telesne neaktivnosti (npr. Kot prekrvavitve okorelost sklepov, izguba mišic in prebavne težave, itd) olajšajo, da se ohrani možnost, za hojo ali izboljšanje pri hoji in da se okrepi mišice, ter s tem okrepi psiha in dobro počutje.

Začetek vadbenega programa je lahko zastrašujoče doživetje. Obisk vaše lokalne telovadnice se vam lahko zdi zelo zastrašujoč. Okoli vas polno naprav in opreme za telesno vadbo. Tudi besednjak, ki se na fitnesu uporabljaje je za začetnika lahko tuji jezik. “Res je, da če uporabljate pripomočke za fitnes kot so proste uteži, morate zaposliti toliko stabilizirajočih mišic,” pravi Shannon Fable, potrjeni trener in programski direktor za Anytime Fitness. “Toda, ko začnete, uporabljajte selektirano opremo (stroji s ponderiranimi ploščami) in se samo učite pravilnega gibanja.”Še en bonus: “Če nimate polne moči ali celotnega obsega gibanja, so fitnes stroji veliko varnejši,” pravi Stuart Munro, potrjen osebni trener za klub New York Health and Racquet.

Za tiste, ki so bili na dolgem počitku ali pa so dobili močne poškodbe, so fitnes stroji enostaven način, da se vrnejo nazaj v igro – ne da bi tvegali, da bi utrepeli kakšne dodatne poškodbe, pravi Munro. In, kot ste verjetno opazili, stroji za dvigovanje  teže lahko težo preprosto regulirate.

S tem v mislih, tukaj so vrhunski pripomočki za fitnes katere svetuje večina fitnes trenerjev.
1. Horizontal Seated Leg Press

Kaj dela:kvadriceps, glutealna mišucae, meče.
Zakaj je to pomembno: Vsi trenerji, s katerimi smo se pogovarjali, so se strinjali, da je to njihov fitnes pripomoček, pri katerem dela spodnji del telesa. “Če jih ljudje uporabljajo s pravilno tehniko, vam lahko pomagajo, da se premaknete v squats”, pravi Munro.
2.Lat Pull-Down

Kaj dela: latissimus dorsi (“najširša mišica hrbta”), ramenski pas

Zakaj je to pomembno: če vas zanima, da bi kdaj počeli vlečenje, je to odličen kraj za začetek. S tem pripomočkom za fitnes boste gradili hrbtne mišice in začeli aktivirati celotno zadnjo verigo. “Začetniki lahko začnejo z dlanjo obrnjeno proti telesu, tako uporabljajo več bicepsov in je dvigovanje nekoliko lažje,” pravi Munro. Prav tako lahko približate svoje roke bližje skupaj ali pa jih razprostrite daleč narazen (tako da vaše roke naredijo obliko “V”), da bi se premaknili na bolj zahtevne vaje.

Če vaša telovadnica nima tega fitnes pripomočka ali se ne počutite udobno na njem, lahko namesto te naprave uproabljate katere druge pri katerih dela hrvtna mišica.

3.Cable Biceps Bar
Kaj dela: biceps
Zakaj je to pomembno: “To je odličen pripomoček  za fitnes za preprečevanje nihanja, ki se zgodi z dumbbells,” pravi Rachel Mariotti, certificirani trener in Precision Running Coach za Equinox. Tako kot pri vseh teh gibanjih v fitnesu boste tudi največji izkoristili in pridobili, ko počasi dvigujete in spuščate težo. Kabel vam pri tem pomaga.

4.Triceps Bar (ali Triceps Pushdown)
Kaj dela: triceps

Zakaj je to pomembno: Kot pri lat pull-down ali kabel-biceps bar, lahko preklopite prijem na tem pripomočku za fitnes – z ravno palico, V-palico, ali celo vrvjo. Za ustvarjanje močnih tricepsov so pomembni  push-ups, pull-ups, in za ohranjanje uravnotežene moči v vaših mišicah.

5.Prsni Press

Kaj dela: prsni koš, biceps, triceps

Zakaj je to pomembno: “Pri pritiskalnem pripomočku za fitnes za prsi je podobno gibanje kot pri potiskanju”, pravi Munro. Če ste nov oziroma začetnik, gradite prsni koš, biceps in celo vaše tricepse, saj vam bodo pozneje pomagali pri večih sestavljenih gibanjih oziroma vajah.
6.Hanging Leg Raise

Kaj dela: jedro, kolki
Zakaj je to pomembno: “Ta pripomoček za fitnes je enostaven za uporabo in je  odličen način za delo z trebušnjaki tako, da se podprete na podlakti in preprosto dvignete, brez nihaja z nogami, noge počasi dvigujete in počasi spuščate” pravi Mariotti.
7.Cardio: Rowing Machine
Kaj dela: celotno telo, zlasti hrbtna mišica, in delate na kardio (vzdržljivosti)
Zakaj je to pomembno: Čeprav ni nič narobe s tekalno stezo, je veslaški stroj kot pripomoček za fitnes lahko odličen način za spreminjanje stvari, pravi Mariotti. ” Ima elemente kjer deluje zgornji del telesa in spodnji del telesa, ter z vidika treninga odpornosti oziroma vzdržljivosti vam bo pomagal uravnotežiti celotno zgradbo” dodaja Munro.