Kakšen fotografski papir izbrati?

V dobi digitalnih fotoaparatov in pametnih telefonov z zmogljivimi kamerami, kateri vaše fotografije shranjujejo na digitalne medije (spominske kartice, notranji spomin naprave,…), je vse pogosteje tudi tiskanje vaših fotografij kar na domu. Veliko krat se pojavi potreba po takojšnjem razvijanju fotografij. Si predstavljate, da ima vaš otrok zabavo za rojstni dan, vi pa pred odhodom njegovih prijateljev domov vsakemu podarite pravkar natisnjeno skupinsko fotografijo, ki ga bo vedno spomnila na ta dan? Čudovito, kajne? Dandanes so tiskalniki, ki so sposobni tiskati “foto kvaliteto” na papir praktično le nekaj 10 € dražji od običajnih tiskalnikov, namenjenih predvsem tisku dokumentov.

 

Fotografski papir: Kakšne vrste poznamo in kakšnega izbrati?

 

Večina tiskalnikov oziroma proizvajalci le teh, dodajo v specifikacije priporočen fotografski papir za vaš tiskalnik. Ponavadi je ta iste znamke kot sam tiskalnik, pa vseeno temu ni slabo slediti. Ponujajo pa proizvajalci še pod isto znamko papir z različnimi lastnostmi, naštetimi v spodnjem seznamu.

  • Bleščeč in pol-bleščeč fotografski papir

Fotografije, natisnjene na bleščečem ali pol-bleščečem papirju, poznamo iz obdobja, ko smo fotografske filme nosili v fotografske studie, kjer so v temnici fotografije razvili na tak bleščeč papir. Prednost takih slik je, da so barve zelo izrazite in bogate. Slabost slednjih pa poznamo vsi; Ob ogledu fotografij v bližini luči ali na soncu, ste se že kdaj sigurno jezili. Odsev bleščeče površine moti ogled fotografij, obenem pa se na površini kaj hitro poznajo prstni odtisi. Pa še to, bleščeč fotografski papir ni primeren za fotografije, ki jih nameravate uokviriti, saj površina v kombinaciji s steklom ustvarja dvojno bleščanje.

  • Mat fotografski papir

Za razliko od zgornjega tipa papirja, mat papir nima bleska. Barve posledično niso tako bogate, nudi pa temnejše črnine in veliko boljši kontrast. Obenem pa bo na mat papirju vidnih več podrobnosti. Mat fotografije so zelo primerne za vstavljanje v okvirje s stekleno prednjo stranjo, najpogosteje pa ga uporabljajo za tiskanje črnobelih fotografij z veliko črninami.

  • Canvas fotografski papir

Canvas foto papir je še ena izmed primernih izbir, v kolikor bodo vaše slike razstavljene v okvirjih. Canvas ponuja podobne kontraste in barve kot mat papir, največkrat ga uporabljajo za tiskanje velikih fotografij za okraševanje sten domov.

 

Obstojnost fotografij, natisnjenih na fotografski papir?

 

Kaj pa sama obstojnost? Vseeno gre za običajen tisk na sicer kvalitetnejši papir, ampak vsi smo kdaj našli kakšen starejši doma natisnjen dokument, katerega zaradi obledelosti barv skorajda ni več moč prebrati. Pri tiskanju fotografij je podobno, vendar je spet vse povezano s ceno. Od samega tiskalnika, do papirja. Papirji srednjega in višjega cenovnega razreda ponujajo ob sami kvaliteti tiska tudi daljšo obstojnost. Nekateri proizvajalci obljubljajo celo 100 letno obstojnost tiska v istem stanju, v kakršnem pride na dan tiska iz tiskalnika. Seveda je vse odvisno tudi od same postavitve fotografije. Če bo slednja 100 let visela na steni in bo čez cel dan izpostavljena soncu, bo barva kaj hitro zbledela. Pa še na kratko o ceni. Če pregledate ponudbo fotografskih studiev, ki razvijajo fotografije, bo cena za kos za standardne velikosti priblično 10 centov. Doma boste ceno na kopijo nekajkrat presegli, imeli pa boste fotografijo čez nekaj sekund v rokah. In prav v tem je čar tiskanja fotografij doma.