Kakšna je varnost ravne strehe

ravnastrehaPristransko je, da so ravne strehe slabša rešitev od poševnih streh. Medtem ko raziskujejo škodo na ravnih strehah Gerard v EU so rezultati pokazali, da je več kot 80% škode povzročene zaradi slabega načrtovanja in gradnje, predvsem zaradi pomanjkanja znanja iz gradbene fizike. Vsaka streha mora biti mehansko odporna, trdna in stabilna, vendar je njena osnovna naloga zaščititi notranjost. Ravne strehe za podjetja so v zadnjih 50 letih absolutno prevladujoča izbira vrst streh za podjetja, kot tudi za poslovne in stanovanjske stavbe.

Ravne strehe se delijo na različne tipe streh:

-Neprehodne strehe
-Walk-strehe (streha-terasa)
Zelene strehe

Ravna streha, oziroma ravne strehe morajo ustrezati požarnim standardom in upoštevat požarno zaščito. Na požar in njegove katastrofalne posledice ponavadi pomislimo samo takrat, ko je že prepozno, tj., ko se je požar že zgodil. Zato je pomembno, da že pred gradnjo  Gerard strehe pomislimo, in najdemo rešitve, ki jih oblikujemo, da zagotavljajo ustrezno zaščito pred požarom in preprečitvijo izgube človeških življenj in materialne škode. Priporočena debelina toplotne izolacije za novogradnje je različna. Za ravne strehe nad ogrevanim prostorom se morajo namestiti min. 26cm toplotna izolacija kamene mineralne volne. Za obstoječe objekte je treba namestiti min. 18cm toplotne izolacije (moramo upoštevati obstoječo izolacijo, če izpolnjuje potrebne toplotnih lastnosti in vzdržljivost).

Kadar gre za strešne sisteme iz kamene volne na ravnih strehah, je požarna odpornost na najvišji ravni v primerjavi z drugimi sistemi na ravnih strehah. To dokazuje poročilo iz Testing Institute za IMS sistem na ravnih strehah, v skladu z SRPS U.J1.110 1986.

Treba je povedati natančno, da ravna streha kot taka ne obstaja. Izraz ravna streha pomeni z naklonom do manj kot 15%  in minimum potreben za nemoten odvod vode 0,5%.
Čeprav je v glavnem odvisna od  strehe do strehe, bi njena povprečna življenjska doba morala biti vsaj 10 let. Kljub temu, da ravna streha uspešno izpolni prvotni namen, jo je potrebno nadzorovati in opravljati redno vzdrževanje.

Vrste ravnih streh

Ravne strehe in izdelava se lahko razvrstijo v skupine. Tukaj je osnovna podatkovna particija, in vrste streh so naštete v naraščajočem vrstnem redu glede na trajnost, in stroške gradnje. To so:
-Asfaltne ravne strehe
-Ravne strehe z enio membrano
-Večplastne ravne strehe
-Ravne strehe v obliki pločevine
Proizvajalci in trgovci na trgu ponujajo različne rešitve za ravne strehe,  membrane,  hidro in termo  izolacijo, ki se uporablja za izdelavo ravnih streh in tako ponujajo celovite rešitve ali izdelke za izolacijo ravnih streh. Podrobnosti o vseh družbah, ki proizvajajo elemente ravnih streh, je mogoče najti na spletnih straneh, kaj je na voljo na našem trgu. Na prvem mestu pa je pomembna sama varnost pri gradnji te vrste streh, zato dobro premislit in ob načrtovanju pomislit na prvem mestu na požarno varnost in materiale ki to omogočajo, za samo varnost.

Ko po določenem času poteče pričakovana življenjska doba, kljub popraviloma obstaja možnost uhajanja, je namesto dodajanja novih plasti, bolj priporočljivo zamenjati celotno ravno streho in morda z nekaterimi bolj sodobnimi rešitvami.

 

Related Posts