Kontaktne leče in uporaba

lece-9

Vstavljanje

 

Kontaktne leče se običajno vstavi v oko tako, da jih položimo na kazalec s konkavno stranjo navzgor in dvignemo do očesa do stika z roženico. Z drugo roko odpremo veko. Težave se lahko pojavijo zlasti z uporabo mehkih leč, če je površinska napetost med lečo in prstom prevelika, se lahko leča obrne na glavo ali prepogne na pol. Kadar objektiv ali leča pride v stik z očesom lahko povzroči draženje za kratek čas dokler se oko ne prilagodi na lečo. Draženje se lahko pojavi, če se leča uporablja večkrat ni dobro očiščena, skratka zaradi umazanije na sami leči. Namočitev v raztopino za shranjevanje lahko pomaga,vendar običajno draženje ne bi smelo trajati več kot minuto. Kadar je leča vstavljena kontra oziroma je obrnjena na nepravo stran in vstavljena, je običajno boleče in vid se zmanjša. Leča je pravilno obrnjena oziroma na pravi strani kadar so robovi v obliki navznoter.

 

Odstranitev

 

Mehke leče lahko odstranite tako, da držite veke odprte in lečo odstranite s palcem in kazalcem. Ta metoda lahko povzroči draženje, tvegate poškodbe oči in v mnogih primerih je lahko težavno, deloma zaradi refleksnega utripanja vek. Da kontaktno lečo odstranimo od roženice, jo s kazalcem pritisnemo k očesu in gledamo proti nosu, tako premikamo lečo,  kar bo povzročilo,da jo bomo lažje ujeli. Trde ali toge kontaktne leče lahko odstranimo s potegom prsta na stranski zunanji kotiček očesa in leča s trptanjem izgubi oprijem. Po drugi strani pa se ponavadi lahko leča ujame pod očesom. Obstajajo tudi majhna orodja za odstranitev leče, ki spominjajo na majhne klešče, narejene iz upogljive plastike.

Vzdrževanje leč

Medtem ko leč za enkratno uporabo ni treba očistiti, je treba druge vrste leč redno čistiti in razkuževati, da bi skozi njih dobro videli, zmanjšali motnost, preprečevali nelagodje in okužbe z različnih mikroorganizmi, kot so bakterije, glive. Nekatere raztopine ustvarjajo biološko membrano(biofilm) na površini leče. Obstajajo različne vrste izdelkov za čiščenje. Najbolj priljubljena vrsta in rešitev za vzdrževanje, so raztopine za čiščenje kontaktnih leč. Lahko se uporabljajo za spiranje, dezinfekcijo, čiščenje in shranjevanje leč. Uporaba tega izdelka v večini primerov ne ustvarja potrebe po encimskih tabletah za odstranjevanje proteinov. Fiziološke raztopine se uporabljajo za izpiranje leče po čiščenju in za pripravo za uporabo. Fiziološke raztopine ne dezinficirajo leče. Tekočina za dnevno čiščenje se uporablja vsakodnevno. Lečo damo na dlan   in pokapljamo nekaj kapljic tekočine na njo, in nato približno 20 sekund drgnemo lečo s prstom (odvisno od navodil porizvajalca) na obeh straneh. Dolgi nohti lahko poškodujejo lečo, zato je potrebna previdnost. Raztopina vodikovega peroksida se lahko uporablja za razkuževanje leč, vendarje potrebno vodikov peroksid nevtralizirati pred sammim nošenjem leč, saj bi bile posledice lahko zelo boleče. Peroksid je nevaren,kadar pride v stik z očmi. V takšnih primerih je priporočljiv nujen obisk pri zdarvniku za nujno izpiranje očes.

Encimsko čistilo se uporablja za čiščenje proteinskih depozitov iz leč, običajno enkrat na teden, kadar dnevno čistilo ne zadostuje. Značilno je, da je ta vrsta detergenta v obliki tablete.

Nekateri izdelki se lahko uporabljajo le na nekaterih vrstah kontaktnih leč, pomembno je, da preverite, ali je izdelek za čiščenje namenjen za določeno vrsto leče. Voda se ne sme uporabljati za čiščenje kontaktnih leč, saj ne bo ustrezno razkužila leče. Uporaba vode lahko povzroči kontaminacijo leč. Znani so primeri, kjer je onesnaženje leče povzročilo neozdravljie poškodbe očesa. Pomembno je upoštevati navodila za uporabo izdelka, da bi zmanjšali tveganje za draženje ali očesne okužbe alipoškodbe.