Led paneli – prednosti in slabosti

led-1

Nove tehnologije nudijo cenejše in dolgotrajnejše rešitve. Na področju razsvetljave to obljubljajo led paneli, ki vse bolj nadomeščajo klasične žarnice ter sijalke. Uporabljajo se lahko tako za notranje kot zunanje prostore, stanovanjske in poslovne ter tudi industrijske. Tako kot vsaka druga tehnologija pa imajo led paneli množico prednosti in tudi nekaj slabosti, ki jih bo potrebno v prihodnje še izboljšati. Kljub temu veljajo že danes za najbolj efektiven način razsvetljave, zato vsekakor velja, da jih je priporočljivo uporabljati. Z njimi namreč precej prihranimo, svetloba pa je ob majhni porabi izjemno dobra.
Izboljšave, ki jih prinašajo led paneli
Led paneli vodijo v izboljšanje energetske učinkovitosti stavbe in pripomorejo k varčevanju. Prednost se ne nanaša zgolj na stavbe, temveč tudi na najrazličnejše druge objekte – znano je, da se led tehnologija pogosto uporablja na primer v prometni signalizaciji. Prav zato, ker led paneli in druge oblike led svetil tako močno vplivajo na znižanje porabe energetskih virov, se marsikje po svetu njihova uporaba promovira tudi s strani države.
Drug bistven plus je vsekakor dolga življenjska doba. Led svetila delujejo mnogo dlje od klasičnih. Ne le, da ni potrebno kupovati novih svetlobnih elementrov tako pogosto, temveč se tudi strošek z vzdrževanjem zniža. Zlasti v velikih mestih, kjer je sicer potrebne kar nekaj človeške moči, da se redno zamenjuje svetila ulične razsvetljave, se lahko poskrbi za kadrovsko varčevanje. Svetila ulic, cest in avtocest delujejo precej dlje in stalna menjava svetilnih elementov ni več potrebna.

Poglejte si podrobneje na http://www.ledorders.com/
Čeprav so led paneli in svetila varčni, se to ne pozna pri svetlobi. Pri isti porabi energije nam led paneli in svetilke ter žarometi nudijo več svetlobe od klasičnih svetil.
Najbolj nujna in zaželena je uporaba led svetil tam, kjer je potrebno paziti na temperaturo okolja oziroma segrevanje. V mnogih obrteh ter industrijah je še kako pomembno, da med delovnim procesom ne pride do segrevanja, saj bi to lahko ogrozilo kakovost materialov ali izdelkov. Običajne žarnice in svetilke oddajajo toploto in se segrejejo tudi na otip, led paneli in svetila pa ne oddajajo IR radiacije, zato ostanejo na otip hladni. To, da je svetilo hladno, pa seveda ne pomeni, da za delovanje potrebuje ogrevanje – led svetila pričnejo takoj delovati tudi v hladnem stanju. Prav zato so še posebej primerna za zunanjo razsvetljavo, avtomobile, letala in podobno.
Led paneli so sestavljanke posameznih led elementov, ki so izjemno majhni, lahko imajo tudi premer zgolj 0.3 milimetra. To pomeni, da se lahko led svetloba uporablja tudi tam, kjer prostora ni veliko – zlasti elektronske naprave se je rade poslužujejo, prav tako pa je led tehnologija stalnica v letalski, vesoljski in avtomobilski industriji. Kot je pri vseh napravah hitro opazno, pa nam nova tehnologija omogoča tudi izbiro različnih barv svetlobe.
Imajo led paneli tudi slabosti?
Kljub temu, da so led paneli, led reflektorji in druge oblike svetil z led tehnologijo že kar nekaj časa na voljo, še ni povsem dobre standardizacije, ki bi veljala za vsa led svetila. Prav tako se krešejo mnenja glede same življenjske dobe led elementov – jasno je, da namreč led paneli delujejo dlje od klasičnih svetil. Vendar pa je življenjska doba dejansko različna od proizvajalca do proizvajalca oziroma od njegove kakovosti.