Politična vprašanja diamantov na unikatnih poročnih prstanih

Vsi poznamo besedno zvezo krvavi diamanti, pa nas vendar zanima od kod prihaja to ustno izročilo. Diamanti so pogost dodatek na unikatnih poročnih prstanih. Bodoče žene rade vidijo kako njihovi diamanti na unikatnih poročnih prstanih slepijo poglede vseh sosedov. Pa si poglejmo zgodovino krvavih diamantov.

Ukradeni diamanti 

Občasno potekajo velike tatvine diamantov. Februarja 2013 so oboroženi roparji izvedli napad na letališču v Bruslju in pobegnili z dragulji, ki so po ocenah znašali 50 milijonov ameriških dolarjev (32 milijonov evrov; 37 milijonov evrov). Banda se je prebila skozi ograjo in preplavila tovorni prostor letališča, ki je bilo vezano na Švico. Od takrat so aretirali in zbrali veliko denarja in diamantov. Veliko je govora in obstoječih filmov na temo diamantov. Kar hitro lahko razumemo, zakaj se zaročenke odločajo za unikatne poročne prstane z diamanti. Njihov sijaj je izredno iskan, ženske to rade primerjajo same s seboj. Tudi same želijo biti največje bogastvo svojih izbrancev. Identifikacija ukradenih diamantov predstavlja vrsto težkih problemov. Grobi diamanti bodo imeli značilno obliko, odvisno od tega, ali je njihov izvor rudnik ali iz aluvialnega okolja, kot je plaža ali reka – aluvialni diamanti imajo gladkejše površine kot tiste, ki so bile izkopane. Določanje porekla rezanih in poliranih kamnov je veliko bolj zapleteno. Danes se veliko mladih odloča za sintetične unikatne diamante na unikatnih poročnih prstanih. Proces Kimberley je bil razvit za spremljanje trgovine s surovimi diamanti in preprečevanje njihove uporabe za financiranje nasilja. Pred izvozom so surovi diamanti certificirani s strani vlade države izvora. Nekatere države, kot je Venezuela, niso pogodbenice sporazuma. Proces Kimberley se ne uporablja za lokalno prodajo surovih diamantov v državi. Diamanti se lahko lasersko gravirajo z oznakami, ki so nevidne s prostim očesom. To metodo je razvila družba Lazare Kaplan iz ZDA. Karkoli je označeno na diamantu, se lahko takoj odstrani. Mnogi mladoporočenci si tako vgravirajo ime svojega izbranca ali izbranke na unikatni poročni prstan.

Zgodovina unikatnih poročnih prstanov

Ime diamant izhaja iz starodavnih grških besed αδάμας (adámas), “pravega”, “nespremenljivega”, “nezlomljivega”, “neukročenega”, od (- (a-), “un-” + δαμάω (damáō), ” nadvlada “,” pripit sem “. Zdi se, da so bili diamanti prvič prepoznani in izkopani v Indiji, kjer so pred več stoletji ob rekah Penner, Krišna in Godavari našli pomembne naplavine kamna. Diamanti so v Indiji znani vsaj 3000 let, vendar najverjetneje 6.000 let. V unikatnih poročnih prstanih so indijske neveste občudovale diamante že stoletja. Diamanti so bili dragoceni kot dragi kamni, saj se uporabljajo kot verske ikone v stari Indiji. Njihova uporaba orodjih za graviranje sega v zgodnjo človeško zgodovino. Priljubljenost diamantov se je od 19. stoletja povečala zaradi povečane ponudbe, izboljšanih tehnik rezanja in poliranja, rasti svetovnega gospodarstva ter inovativnih in uspešnih oglaševalskih akcij. Leta 1772 je francoski znanstvenik Antoine Lavoisier z lečo koncentriral sončne žarke na diamant v atmosferi kisika in pokazal, da je edini produkt zgorevanja ogljikov dioksid, kar dokazuje, da je diamant sestavljen iz ogljika.  Kasneje leta 1797 je angleški kemik Smithson Tennant ponovil in razširil poskus. Z dokazovanjem, da gorenje diamanta in grafita sprosti isto količino plina, kot druge kemično enakovredne snovi.

 

Resultado de imagem para oldfashionedengagement rings

Politična vprašanja unikatnih poročnih prstanov

V nekaterih bolj politično nestabilnih srednjeafriških in zahodnoafriških državah so revolucionarne skupine prevzele nadzor nad rudniki diamantov, pri čemer uporabljajo prihodke od prodaje diamantov za financiranje svojega poslovanja. Diamanti, ki se prodajajo skozi ta proces, so znani kot konfliktni diamanti ali krvni diamanti.

Kot odgovor na zaskrbljenost javnosti, da so njihovi nakupi diamantov prispevali k vojni in kršenju človekovih pravic v osrednji in zahodni Afriki, so Združeni narodi, industrija diamantov in države, ki trgujejo z diamanti, leta 2002 uvedle proces Kimberley. Namen procesa Kimberley je zagotoviti, da se konfliktni diamanti ne mešajo z diamanti, ki jih ne nadzorujejo takšne uporniške skupine. To se stori z zahtevo, da države proizvajalke diamantov zagotovijo dokaz, da se denar, ki ga ustvarijo s prodajo diamantov, ne uporablja za financiranje kriminalnih ali revolucionarnih dejavnosti. Kljub temu, da je bil proces Kimberley zmerno uspešen pri omejevanju števila vstopa diamantov na trg, nekateri še vedno najdejo svoj prostor. Dve veliki pomanjkljivosti še vedno ovirajo učinkovitost procesa Kimberley: (1) relativna enostavnost tihotapljenja diamantov prek afriških meja in (2) nasilna narava rudarjenja z diamanti v določenih državah. Vsaka nevesta si želi čistih in pravičnih poslov ko pride do unikatnih poročnih prstanov, zato se veliko ženinov odloči za nakup prstana iz pravične trgovine. Kanadska vlada je ustanovila organ, imenovan kanadski diamantni kodeks ravnanja, ki pomaga pri potrjevanju kanadskih diamantov. To je strog sistem sledenja diamantov in pomaga zaščititi oznako kanadskih diamantov, ki je “brez konfliktov”.

Več info na spletni strani:

www.zlatarna.breznik.si

 

Related Posts