SAE standardi hidravličnih cevi

Tehnične osnove:

 Vrste cevi

Hidravlična cev je osnovno sredstvo za transport tekočine iz ene komponente v drugo.

Reči, da je cev pomemben del hidravličnega sistema, je velika podcenjenost. Fleksibilnost hidravlične cevi omogoča, da se komponente postavijo na najučinkovitejša ali priročna mesta, saj ima hidravlična cev možnost, da se pregiba okoli vogalov, skozi ozke prostore ali na dolge razdalje. Toda danes se zdi, da obstaja toliko različnih tipov cevi, kot so telefonski imeniki. Kako oblikovalec razlikuje enega od drugega? Ali obstaja preprost način za izbiro ali primerjavo cevi?

Resultado de imagem para hydraulic pipes and tubes

Standardi SAE

SAE na ta vprašanja odgovarja s standardom hidravlične cevi J517. Ta standard hidravličnih cevi je danes najbolj priljubljena merilna enota v industrijski hidravliki. Natančneje, J517 je niz smernic, ki veljajo za trenutno serijo cevi SAE 100R. Trenutno obstaja 16 takšnih stilov hidravličnih cevi, ki so označeni kot 100R1 do 100R16. Vsak od stilov mora izpolnjevati niz dimenzijskih in izvedbenih lastnosti, kot jih določa SAE. Vendar SAE ne izdaja seznamov virov odobritve, certificiranja ali potrjevanja skladnosti s temi standardi, ta je popolnoma prepuščena proizvajalcem. Zato bodite previdni! Skratka, standardi zagotavljajo le podobnost med različnimi proizvajalci. S kvalitetnim hidravličnim priključkom ne rabite skrbeti za te standarde, bodite previdni samo na katerega proizvajalca si boste izbrali.

Cevna konstrukcija

Moderna hidravlična cev je običajno sestavljena iz vsaj treh delov: notranje cevi, ki nosi tekočino, ojačitvene plasti in zaščitne zunanje plasti.

Notranja cev mora imeti določeno prožnost in mora biti združljiva z vrsto tekočine, ki jo bo nosila. Pogosto uporabljene spojine vključujejo sintetično gumo, termoplastiko in PTFE, ki se včasih imenuje teflon. Ojačitvena plast je sestavljena iz enega ali več plaščev iz pletene žice, spiralne žice ali tekstilne preje. Zunanja plast je pogosto odporna na vremenske, oljne ali abrazijske lastnosti, odvisno od vrste okolja, za katerega je cev namenjena. Tako, da boste lahko svojo pravo in kvalitetno hidravlično cev uporabljali na mnogo načinov v bilo katerem vremenskem razmerju. Dobra in kvalitetna cev je nujno potrebna za varno in učinkovito delovanje priključkov.

Ni presenetljivo, da imajo hidravlične cevi dokončno življenjsko dobo. Seveda o tem govorimo, če kupimo kvaliteto, ne pa poceni robe in sejmov za rabljene stvari. Pravilno dimenzioniranje in uporaba ustreznega tipa cevi bo zagotovo podaljšala življenjsko dobo cevi, vendar obstaja veliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na življenjsko dobo hidravlične cevi.

SAE opredeljuje nekatere najhujše kršitve kot:

  • upogibanje cevi na manjše od predpisanega najmanjšega polmera upogiba
  • zvijanje, vlečenje, pregibanje, stiskanje ali brisanje cevi
  • delovanje hidravličnega sistema nad najvišjo ali nižjo temperaturo
  • izpostavljanje cevi hitrim ali prehodnim dvigom (prenapetostim) tlaka nad najvišjim delovnim tlakom,
  • mešanje cevi, fitingov ali opreme za sestavljanje, ki jih proizvajalec ne priporoča kot združljivega ali ne upoštevanje navodil proizvajalca za izdelavo sklopov cevi.

Kadar bomo sami montirali našo cev je zelo pomembno, da si preberemo navodila in da previdno dorečemo kako se kateri del uporablja in kako velik mora biti za njegovo naj-učinkovitejše delovanje.

Oglejte si tudi:www.hidra.si