Sestava Japonk

Japonke so narejene iz različnih materialov, podobno kot so bile stare japonke s trakom. Sodobne japonke so narejeni iz sodobnejših materialov, kot so gume, pene, plastike, usnja, semiša in celo tkanine. Materiali iz poliuretana so povzročili nekaj skrbi za okolje. Glede na pomisleke, so nekatera podjetja začela prodajati japonke, narejene iz recikliranega kavčuka, kot je na primer ta iz rabljene kolesarske gume ali celo konoplje. V odgovor na skrb za okolje, nekatera podjetja ponujajo program recikliranja uporabljenih japonk.
Japonke Kusashoes

Zaradi traku med prsti na nogah, se običajno nogavice ne nosijo. Čeprav v hladnem vremenu  nekateri ljudje nosijo japonke s prstnimi nogavicami. Japonci, pogosto Tabi, nosijo s svojimi sandali tradicionalno nogavico z eno režo za trak med prsti.

 

Podplat japonke je zdaj običajno narejen iz umetnih materialov, kot so PVC, ki zagotavlja, da so čevlji relativno lahki in kompaktni. Za proizvodnjo uporabljajo tudi druge materiale, na primer lubje palme, slamo ali les. Za trakove lahko uporabimo umetne materiale ali na primer vrvi. Če so japonke izdelani za ženske, so lahko opremljene s trakci (na primer barvno potiskani, okrašeni s kroglicami, bleščicami, raznimi pentljami in drugimi okraski).
Poleg tega lahko tudi ena barva, grafična sprememba ali oblika popolnoma spremeni izgled japonke. To omogoča uporabo japonk tudi kot promocijski element.

Ponavadi to obutev nosijo na golo nogo, toda na Japonskem se nosijo s posebnimi nogavicami (imenovane Tabi), ki imajo palec na nogi ločen od ostalih prstov, in so odlični za nošenje japonk.
Japonke so razširjene na območjih, ki imajo toplo podnebje, kjer jih ljudje uporabljajo za sprehod po plaži ali celo za krajše izlete v mesto.
Nosijo jih v glavnem v Indiji (kjer so imenovane Hawaii chappal), sledi ji Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika, ZDA, Brazilija, Panama, na pacifiških otokih in jugovzhodni Aziji.
V večini držav izdelujejo japonke iz gume, ki je najcenejši material in znižuje stroške proizvodnje. Pogosto, izdelava stane manj kot en dolar. Poleg tega so bili sprejeti ukrepi za zmanjšanje stroškov, na primer za proizvodnjo obutve narejene iz recikliranih materialov (kot so pnevmatike). Če se obutev poškoduje (iztakne se lahko trak, ki je med prsti med hojo z japonkami), se lahko odločimo za popravilo pri popravljalcu čevljev, ki jih najdemo na ulicah, za zelo nizko ceno.
V nasprotju s tem, si japonke v mnogih razvitih državah vsako leto ljudje kupijo nove, kot sezonsko (poletno) obutev, ki vpliva na najnovejše modne trende. V primeru morebitne škode (če se japonke raztrgajo) za večino ljudi v teh razvitih državah, glede na njihovo nizko ceno, ljudje ne odobravajo popravila japonk, saj raje kupijo nove, zaradi njihove nizke cene.
Proizvodnja
Japonke so načeloma sestavljene iz dveh delov, in sicer iz podplata in gornjega traku, ki sega iz obeh smereh stopala do sredine med palcem in kazalcem na nogi. Za proizvodnjo trakov uporabljajo sintetične materiale. Na mestu, kjer se podplat povezal z luknjo, je področje v vsaki luknji stisnjeno in postavljeno na ustreznem mestu v dno kalupa. Tako lahko zlijemo v kalup plastično penast material, ki je namenjen za proizvodnjo podplata. Ko so vdolbine za trakce oblikovane, na koncu v vsako luknjo vstavimo plastike.
Grafika japonk: tiskanje, strojno vezenje, nalepke.
V zadnjih letih se je najbolj množična proizvodnja japonk prenesla na države v razvoju s poceni delovno silo. Nekatere blagovne znamke – kot je Okabashi (s sedežem v Buford, Georgia) še vedno ostajajo v ZDA.