Zgodovina krovstva in kleparstva

Egon Schiele - House with Shingle Roof (Old House), 1915Najzgodnejša znana strešna kritina v krovstvu in kleparstvu je volnata koža velikanskega mamuta  v Sibiriji 40.000 pred našim štetjem.

Ko svet dozori, so bile na voljo boljše metode gradnje , ki so se jih kasneje naučili v krovstvu. Zaradi Rimljanov  je človeštvo zelo napredovalo v tehnologiji in znanosti o materialih. Te izboljšave so spremenile način stavb, predvsem strehe.

Prvi zgodovinsko znani strešniki iz gline so uporabljali v neolitski Kitajski že 10,000 let pred našim štetjem. Pred 5000 leti so glineni strešniki obstajali tudi v Babilonu. Od tam so naredili svojo pot preko Egipta in Grčije do Rima. Rim je bil imenovano mesto streh. Rimljani so bili znani po svojih  karakteristikah in dolgotrajni vzdržljivosti. Glineni strešniki  so bili priznani od  kralja Janeza  Anglije, ko je izdal zakon za odpravitev gorljivih strešnih kritin, zaradi uničujočih požarov iz leta 1679 v Bostonu .

V 18. stoletju, so lončene strehe postale standard v Evropi, tam, kjer je bil bogata dobava primernih surovin. Prvi poskusi v industrijski proizvodnji glinenih strešnikov so se začeli v 19. stoletju. Izboljšave pri strukturi prevoza, ter infrastrukture so omogočili parni stroji.

Zaradi povečanja povpraševanja v kleparstvu in krovstvu je bila spremenjena metoda dostave. Uporaba glinenega strešnika je bila omejena na določena področja, saj so glino razvažali z vozovi. To pa se je kasneje vse spremenilo z uvedbo motornih vozil. Prvi kompozitna kritina je bila uporabljena v Angliji v 1840. Te strehe so običajno izdelane iz polstena ali kvačkane tkanine, ki je prekrita s smolnato snovjo iz borovega katrana in peska. Kasnejše izboljšave vključujrjo nasičene tkanine z asfaltom in zmesi snovi, peska ali apnenca.

Industrija Strešnih lepenk  se je začela na Finskem v letu 1870 in proizvodnja je zelo hitro rasla. Roll strešne kritine se pojavijo v zadnjem delu 19.stoletja in postanejo zelo priljubljena na začetku 20. stoletja. Roll strešne kritine pa kmalu zamenja asfalt. Industrija je doživela veliko dramatičnih sprememb v zadnjih štiridesetih letih. Ena od novih izdelkov, ki so povzročili “industrijsko revolucijo« je EPDM. Ta izdelek vztrajal do danes kot vodilni element v tržnem segmentu imenovani “prožna membrana kritine.”

EPDM je polimer, sintetiziran iz etilena, propilena in majhno količino dien monomera. Prvič je bil uveden kot strešni material v začetku leta 1960.

Related Posts